Uit recent onderzoek onder ruim 300 Europese bankmanagers blijkt dat traditionele banken niet alleen de opkomende fintechs als bedreiging zien, maar vooral vrezen voor technologiereuzen als Amazon en Google. In het FD van 9 januari staat dat Google inmiddels concrete stappen zet op betaalgebied. Zijn banken nog wel serieuze concurrenten?
Door nieuwe regelgeving, het veranderde politieke landschap, toenemende concurrentie en opkomende technologieën is alleen een digitalisatieslag voor traditionele banken niet langer afdoende. Wanneer banken de impact van deze bedreigingen voor hun sector onderschatten, zou dat binnen vijf jaar tijd hun ondergang kunnen betekenen.
Uit onlangs gepubliceerd onderzoek blijkt dat de nieuwe betaalwet (PSD2) en bankhervormingen het terrein voor ‘nieuwe’ spelers hebben opengebroken. Meer dan de helft (55 procent) van de digitale banken en bijna tweederde (61 procent) van de fintechs is ervan overtuigd dat zij met bestaande banken kunnen concurreren. Banken lijken zich niet bewust van dit naderende gevaar, slechts een derde (36 procent) ziet de bedreigingen van dit nieuwe landschap in.
Banken worden voorbijgestreefd door digitale pioniers
Hoewel de meerderheid van de traditionele grote banken vasthoudt aan het idee dat ze voorop blijven lopen ten opzichte van fintechs en andere concurrenten, vreest 45 procent dat ze dankzij de stijging van peer-to-peer kredietverlening mogelijk een strategisch voordeel verliezen bij ongedekte consumentenkredieten. Ook moet de kans dat fintechs de bancaire waardeketen met blockchain-technologie verstoren, niet onderschat worden. Fintechs winnen deze strijd nu al; 34 procent van hen maakt al gebruik van blockchain, ten opzichte van slechts 17 procent bij de traditionele banken. Het rapport benadrukt de waarschijnlijkheid dat blockchain de traditionele banken binnen vijf tot tien jaar overbodig maakt.
De nieuwe regels voor het bankwezen
Als tegenbeweging op het traditionele bankwezen is er een subgroep van banken ontstaan die wel bestand is tegen de toekomst. Zij gebruiken geavanceerde en geautomatiseerde dataverwerking en real-time data-analyse. Zij zien het verbeteren van de interne cultuur en de digitale klantervaring als prioriteit en werken meer samen met derden, zowel binnen als buiten de banksector.
De tijd van het traditionele bankieren loopt nu echt ten einde. Zo wordt het speelveld steeds toegankelijker voor concurrenten door nieuwe regelgeving en technologieën. Hierdoor krijgt de sector een heel andere dynamiek. Europese banken kunnen niet anders dan hierin meegaan, door bedrijfsmodellen te herzien, nieuwe technologie sneller te omarmen en hun reactievermogen op politieke veranderingen drastisch te vergroten. Alleen in een ingrijpend vernieuwde vorm kunnen banken concurreren met fintechs en grote techbedrijven.
Euan Davis, Europees leider bij het Future of Work centrum van Cognizant